تب زرد
تب زرد یا Yellow Fever نام یک بیماری شایع عمدتا در قاره آفریقا، آمریکای مرکزی و جنوبی است و دلیل آن چیزی نیست جز نیش یک نوع پشه! این بیماری ویروسی با علائمی شبیه به تب، لرز، بی اشتهایی، تهوع و درد ماهیچهای ظاهر میشود و معمولا بعد از پنج روز علائم از بین رفته و چند روز بعد بیماری وارد فاز دوم میشود که علائم آن زردی پوست، تب شدید همراه با خونریزی و مشکلات کبد و کلیوی است. تب زرد سالانه باعث مرگ هزاران انسان میشود و یکی از بیماریهای مهلک واگیردار بشر بین قرون 17 تا 19 بود که در چند نوبت بسیاری از نقاط را در برگرفت.
این بیماری در آسیا چندان شایع نمیباشد و عموما 90% این بیماری مربوط به آفریقا است اما خبر خوب اینکه یک واکسن موثر برای تب زرد وجود دارد، واکسن تب زرد یک ویروس ضعیف شده است که از سال 1938تا به الان تزریق میشود.
مسافرین سفرهای گروهی پرسیکا و به طور کل مسافرین به مقصد آفریقا و آمریکای مرکزی و جنوبی در صورتیکه به مناطق در خطر زیاد تب زرد سفر کنند همگی باید کارت واکسن تب زرد را همراهشان داشته باشند. برای اینکه فهرست این نقاط را ببینید باید باتوجه به کشور مقصد، قوانین آن در مورد سفر را جستجو کنید و اجباری بودن یا توصیهای بودن وکسن تب زرد را از قبل برسی کنید. در ایران برای تزریق واکسن تب زرد با همراه داشتن گذرنامه خود باید به انستیتو پاستور مراجعه کنید و یا با انستیتو پاستور تماس گرفته تا مراکز مجاز تزریق واسکن تب زرد در شهر محل سکونتتان را به شما اعلام کنند، معمولا در شهرهای غیر از تهران دانشکدههای علوم پزشکی تب زرد را تزریق میکنند. تزریق واکسن تب زرد در تابستان 1402 در ایران حدود 60 هزار تومان هزینه دارد، (برای مثال در کنیا این هزینه 25 دلار است) و بعد از تزریق باید کارت واکسن بین المللی برای شما صادر شود. (وبسایت انستیتو پاستور ایران – روی نوشته کلیک کنید)
تزریق واکسن تب زرد به شکل یکبار برای تمام عمر است اما باید توجه داشته باشید که بعد از تمدید گذرنامه خود باید مجددا کارت واکسن خود را تعویض کنید و کارت جدید برای شما صادر شود.
نمونه کارت واکسن تب زرد، صادر شده در انستیتوپاستور تهران
مالاریا
مالاریا نیز نوعی بیماری انگلی شایع در مناطق گرمسیر کره زمین است که عامل آن نیز نوعی پشه است.پشه مالاریا یکی از خطرناکترین موجودات روی کره زمین برای انسان است و تا امروز عامل مرگ میلیونها نفر است. در درجه اول برای پیشگیری از ابتلا به مالاریا در مناطق مستعد باید تا حد امکان لباسهای آستین بلند پوشید و شب ها در پشه بند خوابید و از اسپریهای دافع پشه و حشرات استفاده کرد. علائم مالاریا بسیار شبیه به آنفولانزا است.
متاسفانه هنوز واکسن موثری برای مالاریا وجود ندارد اما هنگام سفر به مناطق مستعد میتوانید بعد از مشورت با پزشک خود از قرصهای ضد مالاریا استفاده کنید البته توجه داشته باشید که تاثیر این قرصها 100% نیست پس لازم است علائم مالاریا را بشناسید و هر زمانی در حین یا بعد از سفر به مناطق مستعد در صورت بروز این علائم به پزشک مراجعه کنید، بهتر از قبل از تهیه این قرصها با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین قرص با بهترین دوز مصرفی و دستورالعمل مصرف برای شما تجویز شود. این قرصها از چند روز تا چند هفته قبل از سفر تا چند روز الی چند هفته بعد از سفر بر اساس نوع قرص و دستورالعمل باید مصرف شوند.
مالارون – Malarone: مالارون یکی از گرانترین داروهای ضد مالاریا است، این دارو به شکل مصرف روزانه است و فقط باید یک روز قبل از ورود به ناحیه مالاریا تا یک هفته پس از بازگشت به خانه آن را مصرف کنید. مالارون عوارض جانبی بسیار کمی دارد. طبق مشاهدات من این دارو در ایران وجود ندارد. (منبع CDC – برای دانلود بروشور اینجا کلیک کنید)
توجه: این قرص در اکثر نقاط دنیا که مالاریا وجود دارد موثر است.
کلروکین یا کلروکین فسفات – Chloroquine: کلروکین به شکل مصرف هفتگی است و برای آن دسته از مسافرین مناسب است که سفر طولانی دارند و یا از مصرف داروی روزانه پرهیز میکنند. قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید، ممکن است با برخی داروها تداخل دارویی داشته باشد. طبق اعلام CDC کلروکین به شکل مصرف یک دوز در هفته است از یک هفته قبل از سفر، حین سفر تا چهار هفته بعد از برگشت به شکل یک قرص در هفته باید مصرف شود. (منبع CDC – برای دانلود بروشور اینجا کلیک کنید)
توجه: این قرص فقط در برخی نقاط جهان که مالاریا وجود دارد کارآمد است(آمریکای مرکزی و حوزه کارائیب)
هیدروکسی کلروکین – HyroxyChloroquine: هیدروکسی کلروکین به شکل مصرف هفتگی است و برای آن دسته از مسافرین مناسب است که سفر طولانی دارند و یا از مصرف داروی روزانه پرهیز میکنند. قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید، ممکن است با برخی داروها تداخل دارویی داشته باشد. طبق اعلام CDC کلروکین به شکل مصرف یک دوز در هفته است از یک تا دو هفته قبل از سفر، حین سفر تا چهار هفته بعد از برگشت به شکل یک قرص در هفته باید مصرف شود. (منبع CDC – برای دانلود بروشور اینجا کلیک کنید)
توجه: مانند قرص هم خانواده خود یعنی کلروکین این قرص فقط در برخی نقاط جهان که مالاریا وجود دارد کارآمد است(آمریکای مرکزی و حوزه کارائیب) و در سایر نقاط موثر نیست.
داکسی سایکلین – Doxycycline: این قرص به شکل مصرف روزانه است و مناسب برای افرادی است که سفر آنها لحظه آخری است چراکه داکسی سایکلین تنها باید 1-2 روز قبل از مسافرت مصرف شود و یکی از گزینه های مناسب مقابله با مالاریا است. قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. طبق اعلام CDC داکسی سایکلین به شکل مصرف یک دوز 100 میلی گرم در روز است از دو روز قبل از سفر، حین سفر تا 28 روز بعد از برگشت به شکل یک قرص در روز باید مصرف شود. (منبع CDC – برای دانلود بروشور اینجا کلیک کنید)
توجه: این قرص در اکثر نقاط دنیا که مالاریا وجود دارد موثر است.
مفلوکین – Mefloquine: این دارو نیز مانند بقیه نسبتا موثر است اما قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید چرا که با برخی از داروها تداخل دارد، مفلوکین نیز به شکل مصرف هفتگی است. طبق اعلام CDC مفلوکین به شکل مصرف یک دوز در هفته است از دو هفته قبل از سفر، حین سفر تا چهار هفته بعد از برگشت به شکل یک قرص در هفته باید مصرف شود.(منبع CDC – برای دانلود بروشور اینجا کلیک کنید)
توجه: این قرص در اکثر نقاط دنیا که مالاریا وجود دارد موثر است اما در جنوب شرق آسیا دیگر تاثیری ندارد و پشه مالاریا نسبت به آن مقاوم است.
توجه: قبل از مصرف هر کدام از این قرصها حتما با پزشک خود مشورت کنید، اگر با کودک سفر میکنید دوز مصرفی قرصها برای کودکان متفاوت خواهد بود و حتما با پزشک خود مشورت کنید و به این نکته توجه داشته باشید که ممکن است در زمان سفر شما در ایران برخی از این داروها در دسترس نباشند.
نقاط آبی: مالاریا در این نقاط وجود ندارد. نقاط زرد: مالاریا به شکل موردی دیده میشود. نقاط قرمز: مالاریا در سرتاسر این نقاط وجود دارد